Jeżeli szukacie monobiałkowych gryzaków bez dodatków, które sprawdzą się świetnie przy dietach eliminacyjnych to mamy coś dla Was. Produkty Lunderland idealnie sprawdzają się dla psich alergików, ponieważ mają proste składy, są monobiałkowe i oferują niemal każdy rodzaj mięs!
W październiku skupiliśmy się na testach kilku rodzajów głowizn, które znajdziecie w ofercie Lunderland. Dlaczego akurat głowizny? Głowizna to wartościowy i naturalny składnik diety BARF i nie tylko. Pełen kolagenu, zdrowych tłuszczów oraz aminokwasów. Każdy typ mięsa ma inne właściwości. Poniżej postaramy się przybliżyć Wam przetestowane przez nas gryzaki i podzielimy je stopniem twardości.
Głowizna z wielbłąda
Głowizna z wielbłąda to delikatna, niskotłuszczowa przekąska bez konserwantów, polecana dla psów z alergiami. Zawiera dużo białka, wspierając mięśnie, oraz witaminy i minerały jak cynk i żelazo. Jest lekkostrawna, przez co idealna dla psów o wrażliwym żołądku. Mięso z wielbłąda jest bardzo mało popularnym mięsem, które rzadko uczula. Nosi miano antyalergicznego. Także alergicy – to coś dla Was! Kawałki są bardzo lekkie, suche, dzięki czemu nie brudzą rąk, a dodatkowo nie mają bardzo intensywnego zapachu, więc nadają się do jedzenia w domu.
Głowizna ta jest twardym gryzakiem o sporych kawałkach i zajmie psa na dłuższy czas. A co najważniejsze nie kruszy się przez co nie zostawia za dużo bałaganu. 😉
Głowizna z jelenia
Mięso jelenia charakteryzuje się wysoką zawartością białka oraz niskim poziomem tłuszczu. Lekkość trawienia pomaga psom wrażliwym na pokarm, a brak sztucznych dodatków wspiera ich naturalną dietę.Dzięki niskiej zawartości tłuszczu jest dobrym wyborem dla psów na diecie kontrolowanej lub z tendencją do nadwagi. Naturalnie bogata w minerały, takie jak żelazo, cynk oraz witaminy z grupy B, wspiera zdrowie skóry, sierści oraz odporność.
Głowizna z jelenia ma delikatniejsze kawałki niż głowizna z wielbłąda, nie jest tak twarda przez co zajmie psu nieco mniej czasu. Kawałki są bardzo lekkie, nie brudzą rąk i nie zostawiają tłustych plam.
Głowizna wołowa mięso
Wołowina to bogate źródło energii z dużą ilością białka i witamin z grupy B. Niska zawartość tłuszczu i brak sztucznych składników czynią ją odpowiednią dla psów o normalnej aktywności. Ten rodzaj gryzaków z oferty Lunderland występuje w dużo mniejszych kawałkach. Kawałki te są bardziej aromatyczne niż głowizna z wielbłąda i jelenia. Kawałki mięsa z głowizny wołowej zajmą psa na kilka minut. Kawałki delikatnie się kruszą.
Głowizna jagnięca
Delikatna głowizna jagnięca ma hipoalergiczne właściwości, dostarczając białka i mało tłuszczu. Świetnie się sprawdza jako zdrowa przekąska, idealna dla psów o wrażliwej skórze. Bogactwo witamin i minerałów wspiera ogólne zdrowie oraz odporność. Podobnie jak mięso z wielbłąda uznawana jest za antyalergiczną. Mięso jest w postaci cienkich, małych i łatwych do podania pasków. Nie mają zbyt intensywnego zapachu, nie kleją się do rąk, co czyni je wygodnymi do zabrania ze sobą i podania w każdych warunkach – od domowego dywanu, przez kieszeń, aż po wyjazdy. Głowizna z jagnięciny to najmniejsze kawałki z wyżej opisywanych. Zajmą psa na krótszą chwilę, ale będą świetną nagrodą i można podać więcej kawałków.
Podawanie psom gryzaków ma liczne korzyści zdrowotne i behawioralne. Gryzienie nie tylko poprawia stan uzębienia, usuwając kamień nazębny i dbając o higienę jamy ustnej, ale także wspiera utrzymanie odpowiedniej wagi dzięki niskiej zawartości tłuszczu w naturalnych gryzakach. Przysmaki te są doskonałą nagrodą podczas treningu, co dodatkowo motywuje psa. Ich naturalny skład, bez dodatków, sprawia, że są idealne dla psów z alergiami. Gryzienie zaspokaja instynkt, zapewniając psu rozrywkę i satysfakcję.
Wszystkie gryzaki z oferty Lunderland znajdziecie tutaj.